Rusya Ukrayna Savaşı Etkisi Altında Antalya Kiralık Konut Piyasası

Rusya- Ukrayna savaşının en önemli etkilerinden biri olarak savaşa taraf ülkelerden farklı ülkelere olan göç sayılabilir. Ukrayna’dan göç edenlerin büyük çoğunluğu ülkeye yakın olan yerleri tercih etmiştir. Polonya, Macaristan, Romanya, Moldova gibi ülkeler bu ülkeler arasında yer alırken, Türkiye, bunların haricinde göç edilen diğer ülke olarak sayılıyor. Rusya'dan göç edenlerin sayısının Ukrayna’ya göre daha az olduğu belirtilirken, tercih edilen ülkeler arasında Gürcistan, Türkiye ve Ermenistan bulunuyor.

TÜİK verilerinde “Vatandaşlık ülkesine göre Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den giden göç, 2016-2022” başlığı incelendiğinde Ukrayna ve Rusya’dan Türkiye’ye yapılan göçlerde savaşın başladığı 2022 yılı göze çarpıyor. 2021 yılı ve 2022 yılı incelendiğinde Ukrayna için sayının yaklaşık 4, Rusya için ise 3 kata kadar çıkmış olması dikkat çekiyor. TÜİK tarafından henüz 2023 yılı verileri açıklanmadı ancak, 2023 yılında da göçün yüksek olduğu düşünülüyor.

Kaynak: TUİK

Türkiye’ye yapılan göçlerde ise Antalya en çok tercih edilen illerin başında geliyor. TÜİK verilerinde “İllere ve vatandaşlığa göre Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den giden göç, 2016-2022” başlığı incelendiğinde, Türkiye toplamı dikkate alınarak Antalya’ya yapılan göç, 2016-2017 yılında tüm göçün yaklaşık yüzde 5’i, 2018-2019 yıllarında yüzde 7’si, 2020 yılında yüzde 10’u ve 2021 yılında yüzde 11’i civarında iken, 2022 yılında yüzde 17’ye çıkıyor. Saha incelemeleri de dikkate alındığında 2022 yılındaki bu artışın direkt Rusya-Ukrayna savaşı etkisinden kaynaklandığı görülüyor. Özellikle Antalya’nın seçilme sebeplerinin en başında turizm bölgesi olması ile Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının bölgeye olan ilgisi sayılabilir.

2022 yılında başlayan göç ile bölgede barınma talebi üst düzeye çıktı. Talepte oluşan bu ani artış konut satışlarında ve kiralamalarında yukarı yönlü etki yarattı. Özellikle savaşın sonlanması ya da etkisinin azalması sonrasında ülkelerine geri dönmeyi düşünenler, kiralamalara daha çok önem veriyor. Kiralamalarda 6-12 aylık peşin bedeller ödenmesi, en önemlisi USD ve EURO bazlı kira bedelleri gibi tercihler ve döviz kurundaki artışlarda, TL bazında kiraların yükselmesine sebep oldu. Savaşın süresinin uzaması ve yüksek bedelli kiralar hem bölge insanı için hem de savaş nedeniyle ülkelerini terk eden insanlar için problem oluşturmaya başladı. Kira bedellerindeki yüksek artışların yanında oturum izinlerinin uzatılmaması ve yeni göç edenlere izin verilmemesi uzmanlar tarafından diğer etkenler olarak sayılıyor.

Antalya ilinde en çok tercih edilen bölgelerden Konyaaltı ilçesi Hurma, Sarısu ve Liman mahalleleri incelendiğinde kira bedelleri 2020-2021 yılında 3-4 USD/m2 civarında iken 2022 ve 2023 yılı ilk 9 ayı ortalaması 8 USD/m2 olarak görülmektedir. Şu an için ise bölgede ortalama kiralamalar 6,5 USD/m2 seviyesine kadar gerilemiş ve yüzde 15-20 civarında düşüş göstermiştir. Bölgede tercih edilen diğer mahallelerde de bu durum göze çarpıyor. Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının farklı ülkelere göçe devam etmesi ya da savaşın sona ermesi gibi durumlarla bu düşüşün biraz daha devam edeceği düşünülüyor.

Basarili
Basariyla tamamlandi
Uyari
Bir uyari ile karsilasildi.
Hata
Bir hata ile karsilasildi.

Duis aliquet egestas purus in blandit. Curabitur vulputate, ligula lacinia scelerisque tempor, lacus lacus ornare ante, ac egestas est urna sit amet arcu. Class aptent taciti sociosqu ad litora ade torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.

Sed molestie augue sit amet leo consequat posuere. Vestibul ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere ile cubilia Curae; Proin vel ante a orci tempus eleifend ut.